Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Detecció de casos de grip aviar

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural informa que s'han detectat casos de grip aviar (variant H5N1) en aus salvatges a les mitjanes del riu Segre, al municipi de Soses. 

Com a mesura de precaució s’ha establert una zona de control (3km) i una zona de seguiment (10 Km) al voltant de la localització de les aus salvatges positives.

Davant la sospita d’IAAP (Influença Aviària d’Alta Patogenicitat), Serveis Veterinaris Oficials del DACC, van realitzar visites de control a totes les explotacions d’aus de corral ubicades en aquestes zones per tal de comprovar-ne les mesures de bioseguretat i realitzar vigilància passiva. 

No existeix cap restricció de moviment a les explotacions ni del municipi afectat ni propers.

Us recomanem trucar al telèfon 112 en cas de detectar alguna au morta o moribunda en termes municipals de Soses, Torres de Segre, Alcarràs, Aitona i Seròs, i en cap cas manipular-la. 

Mesures ZER i ZEV (article 5.1 APA/2442/2006)

  • Prohibició ús d'aus dels ordres Anseriformes i Charadriiformes com a reclams de caça
  • Prohibició cria d’ànecs i oques conjuntament amb altres especies d'aus de corral
  • Prohibició de la producció i manteniment d'aus de corral a l'aire lliure ( es pot autoritzar si disposa de sistema per evitar entrada d'aus silvestres prèvia sol·licitud)
  • Prohibició de donar aigua a les aus de corral procedent de dipòsits on hi puguin accedir aus silvestres (excepte si estan tractats de manera que garanteixi la inactivació del virus de la IA)
  • Els dipòsits d'aigua situats a l'exterior necessaris per motius de benestar animal quedaran suficientment protegits contra les aus aquàtiques silvestres
  • Prohibida la presència d'aus de corral o altres tipus d'aus captives en centres de concentració d'animals (definits a l'article 3.7 de la Llei 8/2003)