Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

VISITA DEL CONSELLER PELEGRÍ A LES CREMES CONTROLADES D'UTXESA

El conseller d’Agricultura ha recorregut avui la zona per conèixer de primera mà aquesta actuació i n’ha explicat els beneficis ambientals

DIVENDRES 25 GENER 2013

El Departament dAgricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural  executa íntegrament, a través del Grup Especial de Prevenció dIncendis Forestals (GEPIF) i del Cos dAgents Rurals, unes cremes controlades en làmbit de lembassament dUtxesa, al municipi de Torres de Segre (Segrià), que és una zona humida estepària amb gran valor ecològic, i que, entre diverses figures de protecció, forma part de la XN200 com a ZEPA.
 
El conseller Pelegrí ha visitat aquest matí les actuacions que persegueixen un doble objectiu: reduir lacumulació de biomassa i matèria orgànica en ambients humits, que actualment compromet el moviment de la fauna que hi habita i millorar puntualment lentorn demplaçament de pescadors i foragitar-ne els porcs senglars.
 
Lembassament dUtxesa, pràcticament centenari, ha esdevingut una important zona humida, hàbitat de flora i fauna despecial valor. Alguns daquests valors es troben amenaçats per la qualitat de les aigües i lenvelliment del canyissar. La crema controlada ha esdevingut en altres zones humides de Catalunya una eina per resoldre aquest problema, ja que ha afavorit la nidificació daus protegides i ha foragitat el porc senglar, que depreda els nius dels animals i malmet els conreus que envolten la zona humida.
 
El conseller Pelegrí ha explicat que precisament per conservar els valors naturals i per protegir els seus hàbitats, fem aquesta crema controlada perquè es puguin regenerar les espècies. A més ha matisat que en aquesta època de lany la vegetació reuneix les condicions òptimes per a realitzar aquesta operació, que no afecta el període reproductiu de les aus.
 
Els terrenys on es fa la crema són propietat dEndesa, que ha donat facilitats i ha baixat els nivells de lembassament uns dies per poder facilitar lexecució de les cremes.
 
Els valors naturals dUtxesa i els beneficis de les cremes
 
Utxesa és un espai natural catalogat dins el PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural). Té una superfície de 642 ha, formant part dels termes municipals de Torres de Segre, Aitona i Sarroca de Lleida. Utxesa és una zona humida estepària amb gran valor ecològic. Les comarques de la plana de Lleida han esdevingut un dels espais on es refugien aus de canyissar, algunes de les quals només es troben a la Reserva Natural de Fauna Salvatge d'Utxesa, a Torres de Segre (Segrià), el tercer espai en importància mundial de poblacions d'aquest tipus d'aus.
 
En aquesta zona humida hi viuen importants colònies dalgunes espècies com larpella (Circus aeruginosus) (amb la colònia més important de Catalunya amb unes 15 parelles) o diferents ardeids com lagró roig, el bernat pescaire i els martinets o esplugabous. També, com a espècies més destacades i amenaçades d'extinció a tot Catalunya, hi habiten: mallerenga de bigotis (Panurus biarmicus), boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon) i repicatalons ibèric (Emberiza schoeniclus whitherby) també anomenat 'picampall', espècies que gairebé només nidifiquen en aquest indret a Catalunya.
 
El problema esdevé quan aquest canyissar (que són les comunitats típiques de les vores de les aigües de circulació tranquil·la o embassades) creix i mor any rere any al mateix lloc, i es van acumulant com una xarxa tridimensional que impedeix físicament el trànsit de vertebrats en l'hàbitat que els havia d'acollir i deteriora les característiques de la canya per fer-la apropiada per a molts ocells. Precisament per evitar això, el Departament dAgricultura actua per gestionar els hàbitats d'aquest aiguamoll i fer que siguin hàbitats que serveixin de recer, indret de cria i d'alimentació de vertebrats amenaçats. A més, saconsegueix que es converteixin en hàbitats que florísticament estiguin  ben constituïts.
 
La crema sinicia precisament ara, abans de l'època de cria, cremant una secció actual de canyissar no per eradicar-lo, sinó per facilitar una  regeneració natural que permeti la recuperació d'un canyissar nou. Daquesta manera, serà un canyissar ben constituït, sense necromassa i accessible als vertebrats  perquè aquesta mateixa primavera puguin recolonitzar la zona.
 
El conseller dAgricultura ha explicat que aquesta és la primera vegada que es fa una actuació de crema controlada en aquest entorn d'Utxesa.  Es tracta duna prova pilot essencial per a la conservació del canyissar més important de la Catalunya interior i un dels més importants del nord-est ibèric. Pelegrí ha matisat que en funció dels resultats que s'obtinguin, el Departament valorarà l'aplicació de la mesura en altres indrets d'Utxesa en temporades successives.
 
A banda dels beneficis estrictament relacionats amb la biodiversitat, les cremes daquests dos dies representen unes millores relacionades amb lactivitat piscícola i de foragitament de senglars.
 
La crema que sha fet a la zona sud de lembassament serveix per facilitar els accessos de la zona de pescadors i afavorir-ne així lactivitat. Segons que sha treballat conjuntament amb la Societat Club Esportiu de Pesca Torres de Segre, sestableixen nous punts daccés per poder fer una millor gestió de les espècies pescables, inclosa leliminació despècies exòtiques invasores com pot ser el Silur.
 
A la part nord, la crema servirà també per foragitar els seglars que han trobat en aquesta zona un hàbitat molt tranquil i envoltat de conreus, on ocasionaven danys. Amb aquesta actuació, doncs, es desplacen aquests depredadors de la zona de nidificació de les aus protegides i dels conreus.