VISITA DEL CONSELLER PELEGRÍ A LES CREMES CONTROLADES D'UTXESA
El conseller d’Agricultura ha recorregut avui la zona per conèixer de primera mà aquesta actuació i n’ha explicat els beneficis ambientals
DIVENDRES 25 GENER 2013
El Departament dAgricultura, Ramaderia,
Pesca, Alimentació i Medi Natural executa
íntegrament, a través del Grup Especial de
Prevenció dIncendis
Forestals (GEPIF) i del Cos
dAgents Rurals, unes cremes
controlades en làmbit de lembassament dUtxesa, al municipi de
Torres de Segre (Segrià),
que és una zona humida estepària amb gran valor
ecològic, i que, entre diverses figures de
protecció, forma part de la XN200 com a ZEPA.
El conseller Pelegrí ha
visitat aquest
matí les actuacions que
persegueixen un doble objectiu: reduir lacumulació de biomassa i
matèria orgànica en ambients humits, que actualment compromet el
moviment de la fauna que hi habita i millorar puntualment lentorn
demplaçament de pescadors i foragitar-ne els porcs senglars.
Lembassament dUtxesa, pràcticament centenari, ha esdevingut
una important zona humida, hàbitat de flora i fauna despecial
valor. Alguns daquests valors es troben amenaçats per la qualitat
de les aigües i lenvelliment del canyissar. La crema controlada ha
esdevingut en altres zones humides de Catalunya una eina per
resoldre aquest problema, ja que ha afavorit la nidificació daus
protegides i ha foragitat el porc senglar, que depreda els nius
dels animals i malmet els conreus que envolten la zona
humida.
El conseller Pelegrí ha explicat que precisament per conservar
els valors naturals i per protegir els seus hàbitats, fem aquesta
crema controlada perquè es puguin regenerar les espècies. A més ha
matisat que en aquesta època de lany la vegetació reuneix les
condicions òptimes per a realitzar aquesta operació, que no afecta
el període reproductiu de les aus.
Els terrenys on es fa la crema són propietat dEndesa, que ha
donat facilitats i ha baixat els nivells de lembassament uns dies
per poder facilitar lexecució de les cremes.
Els valors naturals dUtxesa i els beneficis de les
cremes
Utxesa és un espai natural catalogat dins el PEIN (Pla
d'Espais d'Interès Natural). Té una superfície de 642 ha, formant
part dels termes municipals de Torres de Segre, Aitona i Sarroca de
Lleida. Utxesa és una zona humida estepària amb gran valor
ecològic. Les comarques de la plana de Lleida han esdevingut un
dels espais on es refugien aus de canyissar, algunes de les quals
només es troben a la Reserva Natural de Fauna Salvatge d'Utxesa, a
Torres de Segre (Segrià), el tercer espai en importància mundial de
poblacions d'aquest tipus d'aus.
En aquesta zona humida hi viuen importants colònies dalgunes
espècies com larpella (Circus aeruginosus) (amb la colònia
més important de Catalunya amb unes 15 parelles) o diferents
ardeids com lagró roig, el bernat pescaire i els martinets o
esplugabous. També, com a espècies més destacades i amenaçades
d'extinció a tot Catalunya, hi habiten: mallerenga de bigotis
(Panurus biarmicus), boscarla mostatxuda (Acrocephalus
melanopogon) i repicatalons ibèric (Emberiza schoeniclus
whitherby) també anomenat 'picampall', espècies que gairebé
només nidifiquen en aquest indret a Catalunya.
El problema esdevé quan aquest canyissar (que són les
comunitats típiques de les vores de les aigües de circulació
tranquil·la o embassades) creix i mor any rere any al mateix lloc,
i es van acumulant com una xarxa tridimensional que impedeix
físicament el trànsit de vertebrats en l'hàbitat que els havia
d'acollir i deteriora les característiques de la canya per fer-la
apropiada per a molts ocells. Precisament per evitar això, el
Departament dAgricultura actua per gestionar els hàbitats d'aquest
aiguamoll i fer que siguin hàbitats que serveixin de recer, indret
de cria i d'alimentació de vertebrats amenaçats. A més,
saconsegueix que es converteixin en hàbitats que florísticament
estiguin ben constituïts.
La crema sinicia precisament ara, abans de l'època de cria,
cremant una secció actual de canyissar no per eradicar-lo, sinó per
facilitar una regeneració natural que permeti la recuperació d'un
canyissar nou. Daquesta manera, serà un canyissar ben constituït,
sense necromassa i accessible als vertebrats perquè aquesta
mateixa primavera puguin recolonitzar la zona.
El conseller dAgricultura ha explicat que aquesta és la
primera vegada que es fa una actuació de crema controlada en aquest
entorn d'Utxesa. Es tracta duna prova pilot
essencial per a la conservació del canyissar més important de la
Catalunya interior i un dels més importants del nord-est ibèric.
Pelegrí ha matisat que en funció dels resultats que s'obtinguin, el
Departament valorarà l'aplicació de la mesura en altres indrets
d'Utxesa en temporades successives.
A banda dels beneficis estrictament relacionats amb la
biodiversitat, les cremes daquests dos dies representen unes
millores relacionades amb lactivitat piscícola i de foragitament de
senglars.
La crema que sha fet a la zona sud de lembassament serveix per
facilitar els accessos de la zona de pescadors i afavorir-ne així
lactivitat. Segons que sha treballat conjuntament amb la Societat
Club Esportiu de Pesca Torres de Segre, sestableixen nous punts
daccés per poder fer una millor gestió de les espècies pescables,
inclosa leliminació despècies exòtiques invasores com pot ser el
Silur.
A la part nord, la crema servirà també per foragitar els
seglars que han trobat en aquesta zona un hàbitat molt tranquil i
envoltat de conreus, on ocasionaven danys. Amb aquesta actuació,
doncs, es desplacen aquests depredadors de la zona de nidificació
de les aus protegides i dels conreus.