Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Forestalia projecta una línia d'alta tensió que passaria pel terme de Torres de Segre

El tram d'aquesta línia d'alta tensió a Torres de Segre tindria una llargada de 5,2 km, creuant el terme municipal d'oest (Soses) a est (Sudanell) i afectaria a 148 parcel·les torressenques.

Plànol de Ponent per on passaria la línia d'alta tensió
Plànol de Ponent per on passaria la línia d'alta tensió

DILLUNS 17 GENER 2022

L’empresa Forestalia ha projectat dos parcs solars fotovoltaics a l’Aragó que evacuarien energia a Catalunya, passant per Lleida, amb una nova línia d’alta tensió, que creuaria les comarques del Segrià, les Garrigues, el Pla i l’Urgell. El projecte, anomenat PFot-631-AC, ja és públic i inclou els parcs solars fotovoltaics Avior i Atria, de 43,56 MWn cadascun, als termes municipals de Fraga i Torrent de Cinca (Osca).

Concretament, tot el projecte contempla dos parcs solars fotovoltaics, tres trams de línia elèctrica aèria a 220 kV i tres noves subestacions transformadores: una és la del Baix Cinca. D’aquesta, sortiria una línia de 78,6 quilòmetres i 180 torres cap a la subestació Sant Roc situada a Ciutadilla (Urgell). Aquesta subestació rebria l’energia dels dos parcs aragonesos més la de dos parcs fotovoltaics projectats a Ciutadilla i Nalec.

En aquest primer tram, la línia recorreria els municipis de Torrent de Cinca, Massalcoreig, Fraga, Aitona, Soses, Torres de Segre, Sudanell, Montoliu de Lleida, Albatàrrec, Lleida, Artesa de Lleida, Puigverd de Lleida, Torregrossa, Juneda, les Borges Blanques, La Floresta, Arbeca, els Omellons, Maldà, Sant Martí de Riucorb, Nalec i Ciutadilla.

A partir d’aquí, sortirà una altra línia de 7,7 quilòmetres i 19 torres, que connectarà amb la subestació Espluga Promotores, a Vallbona de les Monges, i travessarà els municipis de Ciutadilla i Vallbona de les Monges. Des d’aquí, sortiria una altra línia de 8 quilòmetres per entregar l’energia a la subestació de la Red Eléctrica de l’Espluga de Francolí. També es contempla que evacuï de tres parcs eòlics.

El termini estimat per al desenvolupament integral del projecte és de 12 mesos: des de la fase de gestió de permisos, passant per l'execució material de l'obra, fins a arribar a la posada en funcionament.

La línia d'alta tensió a Torres de Segre 

El tram d'aquesta línia d'alta tensió que passaria per Torres de Segre tindria una llargada de 5,2 km, creuant el terme municipal d'oest a est, de Soses cap a Sudanell. Segons les referències catastrals indicades en el projecte, la infraestructura afectaria 148 parcel·les de Torres de Segre.

El posicionament de l'Ajuntament

L'Equip de Govern de l'Ajuntament de Torres de Segre, encapçalat per l'alcalde Joan Carles Miró, reafirma que aquest projecte que passaria pel terme municipal torressenc és de caràcter privat i, suposadament, tiraria endavant si les altes institucions com la Generalitat de Catalunya i el Gobierno de España hi donen finalment el vistiplau.

L'Ajuntament de Torres de Segre considera que les parts impulsores i validadores del projecte haurien d'explicar públicament -més i millor-, especialment a les persones propietàries de les parcel·les afectades, però també al conjunt de la població, en què consisteix el projecte i quins són els beneficis i perjudicis reals de la instal·lació de la línia d'alta tensió. En aquest sentit, d'entrada, el Consistori sempre donarà suport a la inversió i la creació de noves infraestructures a Torres de Segre i, en general, a Ponent, però a la vegada exigirà que es doni a conèixer els pros i les contres amb detall.

Finalment, l'Ajuntament de Torres de Segre, com no podria ser d'una altra manera a l'any 2022, deixa clara la seva postura de consciència sobre canvi climàtic que pateix el nostre territori i tot el planeta. Per tant, considera que una de les millors apostes que es poden dur a terme per minimitzar els efectes negatius del canvi climàtic és l'impuls de l'energia verda tenint en compte la mínima transformació possible de l'entorn natural.

Més informació

L'Ajuntament de Torres de Segre està a disposició dels veïns i les veïnes per informar i assessorar sobre el coneixement que es tingui sobre aquest projecte. A continuació podeu consultar la informació pública. 

Al·legacions

Qui vulgui donar suport a les al·legacions per evitar que es construeixin aquesta línia d'alta tensió a Torres de Segre, i altres previstes a Ponent, pot emplenar el model i presentar-lo a les oficines de l'Ajuntament (també hi ha còpies al consistori per omplir-les in situ).

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges