Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament presenta al·legacions en contra del projecte de línia de molt alta tensió

La documentació en contra de la infraestructura, que passaria pel terme municipal de Torres de Segre, s'entrega aquesta setmana a les subdelegacions del Govern a Lleida i del Ministeri de Política Territorial.

Una de les zones de Torres de Segre per on passaria la línia molt alta tensió de l'empresa Forestalia
Una de les zones de Torres de Segre per on passaria la línia molt alta tensió de l'empresa Forestalia

DIJOUS 03 FEBRER 2022

L'Ajuntament de Torres de Segre ha preparat una sèrie d'al·legacions per aturar el projecte de construcció de la línia de molt alta tensió impulsada per l'empresa Forestalia i les presenta aquesta setmana a les subdelegacions del Govern a Lleida i del Ministeri de Política Territorial.

La voluntat del consistori és oposar-se formalment a l'aprovació del projecte, que passaria pel terme municipal de Torres de Segre, i en aquest sentit, en la documentació es detallen diferents motius en contra de la seva execució:

  • Al·legacions sobre procediment i drets de participació ciutadana
  • Al·legacions amb relació a l'incompliment de les normes sobre l'acceptació
    social del projecte
  • Al·legacions sobre l’interès general amb relació al desplegament d’energies renovables
  • Al·legacions tècniques sobre el sistema elèctric
  • Al·legacions tècniques sobre l’impacte urbanístic i d’usos
  • Al·legacions tècniques sobre l’impacte ambiental
  • Al·legacions de caràcter socioeconòmic
  • Al·legacions de caràcter social

L'alcalde Joan Carles Miró es mostra clar davant del projecte: "Sembla que la gent no tingui dret a decidir i els Ajuntaments no tinguem competències sobre l'execució d'aquest projecte, però tot i així, a Torres de Segre hem d'unir esforços entre el veïnat i al territori entre tots els municipis. Oposar-se a la construcció d'aquesta infraestructura respon a una senzilla raó: defensar i cuidar la nostra terra".

El projecte

L’empresa Forestalia ha projectat dos parcs solars fotovoltaics a l’Aragó que evacuarien energia a Catalunya, passant per Lleida, amb una nova línia d’alta tensió, que creuaria les comarques del Segrià, les Garrigues, el Pla i l’Urgell. El projecte, anomenat PFot-631-AC, és públic i inclou els parcs solars fotovoltaics Avior i Atria, de 43,56 MWn cadascun, als termes municipals de Fraga i Torrent de Cinca (Osca).

Concretament, tot el projecte contempla dos parcs solars fotovoltaics, tres trams de línia elèctrica aèria a 220 kV i tres noves subestacions transformadores: una és la del Baix Cinca. D’aquesta, sortiria una línia de 78,6 quilòmetres i 180 torres cap a la subestació Sant Roc situada a Ciutadilla (Urgell). La subestació rebria l’energia dels dos parcs aragonesos més la de dos parcs fotovoltaics projectats a Ciutadilla i Nalec.

La línia recorreria els municipis de Torrent de Cinca, Massalcoreig, Fraga, Aitona, Soses, Torres de Segre, Sudanell, Montoliu de Lleida, Albatàrrec, Lleida, Artesa de Lleida, Puigverd de Lleida, Torregrossa, Juneda, les Borges Blanques, La Floresta, Arbeca, els Omellons, Maldà, Sant Martí de Riucorb, Nalec i Ciutadilla.

El tram de línia de molt alta tensió que passaria per Torres de Segre tindria una llargada de 5,2 km, creuant el terme municipal d'oest a est, de Soses cap a Sudanell. Segons les referències cadastrals indicades en el projecte, la infraestructura afectaria 148 parcel·les de Torres de Segre.