Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Torres de Segre i Alcarràs, units per defensar el model d’escola catalana

Els centres educatius de les dues poblacions han penjat aquesta setmana un seguit de pancartes per reivindicar el seu compromís amb la llengua i la cultura del país.

Pancarta penjada a l'accés principal de l'Escola Carrassumada
Pancarta penjada a l'accés principal de l'Escola Carrassumada

DIMECRES 09 FEBRER 2022

Torres de Segre i Alcarràs, les dues localitats que des del 2017 es coordinen educativament mitjançant el Pla Educatiu d’Entorn, han refermat la seva unió i el seu compromís amb la cultura i la llengua del país mitjançant un seguit de pancartes que han estat instal·lades als diferents centres educatius de totes dues viles i que, amb la frase ‘Ara i sempre, l’escola en català!!’, expliciten el rebuig frontal de tots dos municipis a les ingerències d’administracions alienes al territori amb les quals es posa en qüestió el model d’escola catalana. Les pancartes, realitzades i penjades en col·laboració amb les associacions de mares i pares de l’Institut d’Alcarràs, les alcarrassines escola Comtes d’Urgell i Parc del Saladar, l’escola bressol municipal d’Alcarràs i l’escola i la llar d’infants municipal Carrassumada de Torres de Segre es mantindran penjades durant tot el curs.

La mesura; explica l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, arriba com a resposta davant dels darrers atacs al model d’escola catalana i vol ser un crit unànime per explicitar la voluntat “del territori i el compromís de les persones que hi viuen en favor de la cultura i la llengua del país i d’una manera d’educar que, fonamentada en la immersió lingüística i amb el català com a eina, s’ha confirmat, i així ho demostren els diferents informes PISA, com a exitosa i integradora”.

“A Alcarràs i a Torres de Segre, i així ho demostra el Pla Educatiu d’Entorn, compartim molt i molt pel que fa a l’educació de les nostres filles i fills. De fet, l’alumnat que inicia la seva educació a les llars d'infants i que, després, el continua als diferents centres de Primària de totes dues poblacions, el completa a l’Institut d’Alcarràs. Som pobles que, secularment, hem estat sempre units i, ara, tornem a explicitar aquesta unió en favor de quelcom tan important com la nostra llengua, la nostra escola i les nostres nenes i nens. Penjarem una i mil pancartes si cal per defensar allò que és nostre. I l’escola i el català són un patrimoni de tothom que no ens podem deixar perdre”, explica l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés.

Al seu torn, Joan Carles Miró, l’alcalde de Torres de Segre, també reivindica el model d’escola catalana: “a Catalunya, ens ha costat molt arribar fins aquí i ara, amb el teòric Govern progressista de l’Estat espanyol, hem fet un gran pas enrere. Més que mai, cal que defensem la nostra llengua i vetllem perquè el català segueixi ben viu al territori i, sobretot, en l’educació”.

Pancartes als centres educatius

Des d’aquesta segona setmana de febrer, les escoles Parc del Saladar i Comtes de Torregrossa d’Alcarràs, l’Escola Carrassumada de Torres de Segre, l’Escola Bressol Municipal d’Alcarràs, la Llar d’Infants Municipal Carrassumada de Torres de Segre i l’Institut d’Alcarràs llueixen pancartes que, amb un disseny amable i proper, reivindiquen la necessitat de garantir que les escoles del país han de continuar sent eina d’unió entre persones i de foment de la llengua i la cultura catalanes. La intenció dels consistoris d’Alcarràs i Torres de Segre és mantenir-les durant tot el curs i, si s’escau, fins que es confirmi el ple respecte per part d’administracions alienes al model s’escola català.