Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Utxesa estrena nou sender interpretatiu, un observatori i dos aparcaments

El cost de l’actuació és d’uns 44.000 euros, dels quals un 10% l’aporta l’Ajuntament de Torres de Segre i el 90% restant prové del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

DIMECRES 16 DESEMBRE 2020

L’Ajuntament de Torres de Segre ha completat tres actuacions a la Reserva Natural de Fauna Salvatge i Zona Humida d’Utxesa que consisteixen en la creació d’un nou sender interpretatiu exclusiu per a vianants i ciclistes, la construcció d’un observatori de flora i fauna i l’habilitació de dos aparcaments per a vehicles. L’objectiu final del projecte és minimitzar l’alteració de l’ecosistema mentre les visites gaudeixen de l’entorn natural, a través de l’ordenació de la circulació dins de la Reserva i de la localització de zones d’acollida properes als espais més visitats.

L’actuació més important ha estat la creació d’un sender interpretatiu, a tocar de l’aigua, que voreja l’embassament entre la presa de la Vall d’Utxesa i la Valleta. El traçat acull un tram del camí natural, que fins ara havia de compartir itinerari amb el tràfic de vehicles per la carretera paral·lela. El sender té una longitud aproximada d’un quilòmetre, mesura dos metres d’amplada en la majoria del seu recorregut, està protegit amb baranes en els punts perillosos i té dos accessos. Aquesta adequació permet finalitzar la part de camí natural que restava per a poder connectar la vila de Torres de Segre amb la Fusteria d’Utxesa, el punt d’informació de la Reserva, a través d’una ruta de cinc quilòmetres ideada per a senderistes i ciclistes.

A més també s’han realitzat dues actuacions més. Per una banda, s’ha instal·lat un observatori en un dels extrems del sender, concretament a la zona de la presa de la Valleta. En aquest punt els usuaris poden interpretar la flora i la fauna de la zona, ja que l’espai està pensat per a poder observar les diferents espècies sense incomodar-les. L’estructura de fusta té accés directe des del camí i una zona adaptada per a persones amb cadires de rodes. Finalment, també s’han habilitat dos aparcaments amb un total de dotze places per a vehicles, de les quals dues estan reservades per a persones de mobilitat reduïda. Aquestes zones aporten més facilitat d’aparcar i incorporar-se directament al sender de manera segura i ordenada enmig de l’entorn natural.

En tot aquest nou recorregut de camí natural també s’ha aprofitat l’ocasió per a netejar i desbrossar la vegetació i s’ha incorporat senyalística amb diferents panells d’indicacions i prohibicions i plafons informatius i d’interpretació.

L’ajut necessari per haver pogut completar aquest projecte forma part de les mesures del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020. El cost total de l’actuació és de 44.327 euros, i està cofinançat en un 90% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i l’Ajuntament de Torres de Segre ha aportat el 10% restant.

Reserva Natural de Fauna Salvatge i Zona Humida d'Utxesa

Utxesa és un embassament pertanyent a la conca del riu Segre i amb el pas del temps ha esdevingut en un Espai Natural: actualment acull una gran diversitat de flora i fauna i aplega una mostra completa del paisatge àrid característic de la Plana de Lleida. Creat l’any 1912, és un pantà singular, ja que no es troba a cap riu sinó al mig del traçat del Canal Industrial de Seròs i per la seva construcció es van realitzar tres preses de terra. La superfície de l’embassament és de 264 hectàrees i té un perímetre de 19,5 quilòmetres.

Com a zona humida, és un dels espais de Catalunya que presenta més interès ornitològic, tant per la diversitat d’aus aquàtiques, migratòries i sedentàries, com per la particularitat d’algunes espècies, especialment els ocells de canyissar. L’any 1990 es va declarar Reserva Natural de Fauna Salvatge, i des de llavors, també s’inclou dins del Catàleg de Zones Humides. L’embassament comprèn també els relleus tabulars propers amb retalls significatius del paisatge àrid, amb algunes de les millors mostres de les unitats de vegetació que formen el paisatge actual de les planes occidentals catalanes.

Any rere any Utxesa registra un increment del seu nombre de visites fins arribar a convertir-se en un destí natural de referència entre la població de Ponent i experts provinents del territori com de la resta del país i l’estranger.

Galeria d'imatges